strada domneasca
Strada Domnesaca Galati

Acest bulevard este o adevarata coloana vertebrala a orasului,pe traseul sau aflandu-se cele mai importante edificii ale orasului.

El incepe de pe faleza Dunarii si strabate orasul spre nord, avand o lungime de 4 km.

Pe marginile sale au fost plantati tei,care,primavara raspandesc un miros imbietor.

Intotdeauna pe traseul sau este o agitate deosebita,deoarece alaturi de instituliile de stat aflate pe traseu,intalnim numeroase magazine,muzee si sali de spectacole.

Primul obiectiv important este hotelul Dunarea ce strajuieste Piata centrala a orasului.

Dispunand de numeroase utilitati: restaurant, bar de noapte, cofetarie, braserie,hotelul are doua stele, dispunand de 254 locuri de cazare.

Inaintand spre nord,pe PARTEA STANGA se afla frumosul magazin ROMARTA,iar pe PARTEA DREAPTA o serie de magazine particulare,intre care remarcam magazinul SILVA.

Ajungem apoi la complexul comercial MODERN cel mai important complex comercial din oras.

STRADA DOMNEASCA GALATI

Pe PARTEA STANGA,vis-a-vis se afla Biserica Greaca,iar putin mai departe cinematograful REPUBLICA.

Peste drum de acest cinematograf se afla sediul Primariei Municipiului Galati, intr-o cladire de epoca, declarata MONUMENT de arhitectura.

Langa cladirea primariei se gaseste un mic parc,in care este amplasata o copie a statuiei Lupoaicei de la Roma, ca simbol al lalinitatii poporului nostru,pe soclul careia se afla urmatorul citat in limba latina : „Romanae virtuti in Dacia Redivivae sacrum „.

Pe PARTEA STANGA se afla cladirea Rectoratului Universitatii din Galati Dunarea de Jos,cladire construita intre anii 1921-1929 dupa proiectul arhitectului Grigore Cerchez,care a fosl initial Palatul de Justitie din Galati.

In prezent aici studiaza peste 7000 de studenti.

Urmeaza pe PARTEA DREAPTA sediul Bancii Comerciale ION TIRIAC,iar pe PARTEA STANGA sediul Regionalei CFR Galati.

In trecut cladirea a adapostit fostul sfat popular al orasului.

Langa poarta de intrare,pe fundalul unui zid imbracat in plante ornamentale se afla bustul lui Spiridon Vranceanu , muncitor ucis la 13 iunie 1916 in timpul unei demonstratii muncitoresti impotriva primului razboi mondial.

Bustul a fost realizat de profesorul Mihai Verdes.

Ceva mai departe pe PARTEA DREAPTA se afla o alta cladire monumentala in care este sediul Profecturii Judetului Galati.

Cladirea a fost construita in anii 1901-1906 sub conducerea arhitectului Ion Mincu si cuprinde si sculpturi realizate de un alt mare artist al vremii numit Frederic Storck.

Este vorba de doua statui aflate pe fatada cladirii care reprezinta industria si agricultura printr-un muncitor si un taran.

Din punct de vedere arhitectonic,constructia imbina in mod armonios elemente ale stilului romanesc de tip brancovenesc cu elemente ale genului gotic.

In interior se afla o scara monumentala,iar in sala de festivitati se gasesc elemente decorative in stil baroc.

In Piata din fata cladirii Prefecturii a fost ridicat in anul 1996 un MONUMENT inchinat eroilor martiri ai Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Pe soclul acestuia se afla urmatoarea inscriptie : „Glorie eterna eroilor Revolutiei din 1989 „.

Imedial langa acest mic parc se gaseste cladirea Teatrului Dramatic Galati.

El a fost construit prin initiativa societatii culturale „V.A.URECHIA” in etapa interbelica.

Initial, s-a numit „Palatul V.A.URECHIA” si doar in anul 1955 a devenit teatru dramatic.

Cladirea este realizata in stil arhitectonic antic grecesc avand o fatada,ce se sprijina pe sase coloane dorice,iar frontonul cuprinde un basorelief executat de sculptorul Nae Constantinescu reprezintand eroi legendari din folclorul literar romanesc,intre care se REMARCA Fat Frumos si Ileana Cosanzeana.

In activitatea sa semicentenara,teatrul a prezentat un bogat repertoriu din dramaturgia romana si universala.

Urmand traseul,imediat intalnesti filiala Galati a „Romaniei Film”,iar vis-a-vis intr-o alta frumoasa cladire sediul ziarului cotidian „Viata Libera” in care se afla si filiala locala a Uniunii Ziaristilor Profesionisti.

Trecand pe langa sediul Directiei Judetene de Tineret si Sport,ajungem la cladirea de la nr.91 in care se afla Muzeul de Stiinte ale Naturii.

El cuprinde 40.000 de exponale ordonale pe colectii : ornitologica, entomologica, malacologica si botanica, reprezentand ecosistemul din sudul Moldovei.

Pe PARTEA DREAPTA, intr-un alt parculet se afla la capatul unei alei un MONUMENT inchinat rasculatilor din 1907.

Astfel,la 11 martie 1907 mai multi tarani rasculati impreuna cu locuitori din cartierele Vadul Ungurului si Lozoveni au fost impuscati din ordinul autoritatilor vremii.

In apropierea intersectiei cu strada Basarabiei se afla sediul Facultatii de,Mecanica al Universitatii Dunarea de Jos.

In fata acesteia se afla doua busturi, al lui Anghel Saligny si Mihail Kogalniceanu,alaturi de care dupa 1990 s-a adaugat si cel al lui Barbu Catargiu.

Cladirea Facultatii, construita in anii regimului trecut, respecta arhitectura mohorata a acelei epoci.

Aici se pregatesc ingineri pentru industria navala, alimentara si pescuit.

Facultatea dispune de o bogata biblioteca.

In fata Facultatii se REMARCA un alt MONUMENT de arhitectura care impresioneaza prin frumusetea stilului, prin dimensiuni si eleganta, catedrala ortodoxa „Sfantul Nicolae” construita intre anii 1906 – 1917 dupa planurile arhitectilor Petre Antonescu si Stefan Burcus, intr-un stil traditional romanesc.

Dupa o restauratie intre anii 1953 – 1957, aceasta a devenit Biserica Episcopala a Episcopiei Dunarea de Jos dupa 1990, fiind in prezent intr-un nou proces de restaurare.

Pictura interioara a fost executata de catre pictorii Gheorghe Popescu si Neculina Donea.

Remarcabila prin frumusete si executie artistica este catapeteasma poleita cu foita de aur si candelabrul mare care cantareste 900 kg.

In PARTEA DREAPTA a bisericii se gaseste SEDIUL EPISCOPIEI Dunarii de Jos, situat intr-un palat de epoca.

Inaintand spre nord pe PARTEA DREAPTA se gaseste „Gradina Publica” prezentata in pagina ,,PARCUL GRADINA PUBLICA(click)”,iar pe PARTEA STANGA a strazii se afla localul Muzeului de Arta.

Cladirea muzeului,in trecut SEDIUL EPISCOPIEI Dunarii de Jos,un adevarat palat cuprinde numeroase si valoroase tablouri.

Intre acestea se REMARCA opere ale lui Nicolae Grigorescu, Octav Bancila, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Jean Steriadi si altii.

Muzeul poseda si lucrari ale unor artisti galateni printre care se REMARCA cele ale lui Camil Ressu.

Muzeul a fost inaugural in 1956 si de atunci aici s-au organizat numeroase expozitii, aducandu-si contributia la valorificarea creatiei plastice romanesti si universale.

In domeniul sculpturii se REMARCA opere apartinand lui Oscar Man , Ion Jalea, Cornel Medrea,iar in domeniul graficii, creatiile lui Aurel Juquidi si altii.

Aceasta importanta artera galateana continua pe langa fabrica de sapunuri „Apollo” si isi incheie traseul in fata Parcului CFR dupa un parcurs de peste 4 km de insemnate edificii social-culturale si politice.

STRADA DOMNEASCA GALATI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s